Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

Najdi

DOLENJSKA IMA SRCE

3. 11. 2015 12:59:00

KMALU BOMO SPOZNALI MLADE NADEBUDNEŽE 

IZ VRTCA CEPETAVČKI MIRNA PEČ, VRTCA BRUSNICE, ZASEBNEGA DRUŽINSKEGA VRTCA RINGA RAJA TER VRTCA KRKINE LUČKE PRI OŠ VAVTA VAS.

ZAKAJ RAVNO NJIH?

KER NAM BODO POROČALI O TEM KAKŠNE ZAMISLI SE 

JIM BODO UTRNILE OB PREBIRANJU 

KNJIGICE PRAV JE - NI PRAV

 »Mala šola življenja« je zapisal v predgovoru pisatelj Milan Dekleva, ki je, skupaj z znano humanitarko Anito Ogulin in strokovnjakom za didaktiko filozofije Marjanom Šimencem, ocenil rokopis in ga priporočil za tisk. »Zame je sreča tudi to, da bomo skupaj z otroki lahko vzorčili ta čudoviti priročnik vrednot« – pove Anita Ogulin, a prof. Šimenc ugotavlja: »Slikanica Prav je – ni prav širi otroško obzorje ter veča občutljivost za svet okrog njih in s tem tudi za drugega«.

V prvem delu slikanice je dal avtor besedo Naravi – na način dojemljiv tudi predšolskim otrokom so spregovorili kuža, muc, konj, čebela, lastovka, medved in riba. Po večnih pravilih Narave (naravno pravo, naravne zakonitosti) avtor v drugem delu razrešuje številne življenjske dileme in pove, kaj je in kaj ni prav.

 

Tudi s to knjigo je avtor potrdil, da je najresnejše življenjske dileme možno izbistriti na otrokom razumljiv način in najmlajšim zagotovil še eno zanesljivo kažipot na pravo stran življenja.

 

K vabljivosti in jasnosti slikanice je bistveno prispevala tudi ilustratorka, Tina Perko.

 

SEVEDA PA NISMO POZABILI 

NA NAŠE STARE PRIJATELJE OSNOVNOŠOLCE.

UČENCI IZ OŠ BRUSNICE, BRŠLJIN, CENTER, DRSKA, DRAGOTIN KETTE, GRM, FRANA METELKA ŠKOCJAN, podružnice BUČKA, PREVOLE, STOPIČE, TONETA PAVČKA, ŠMARJETA, VAVTA VAS

BODO ONEŽILI SVOJE SRCE S PREBIRANJEM:


Po marsičem posebna knjiga, s številnimi presežki.

 

Prvi presežek: Sporočilo je ustvarjeno z redko videno sintezo treh umetniških izrazov - pripovedovanjem Aneja Sama, poezijo Neže Maurer in likovnostjo Boštjana Plesničarja ("Ubranost troedinega avtorstva", kot je v predgovoru zapisal Ciril Zlobec).

 

Drugi presežek: Hudournik čutnosti in prekipevanje ostroumja sta izražena na način, ki pritegne vse - ena plast je dojemljiva otrokom, druga in tretja pritegneta mladostnike in odrasle ...

 

Tretji presežek (če jih omenimo le nekaj): Otroška srca osvaja glavna junakinja Neža, ki ni niti malo fantazijska, nasprotno, povsem realna deklica je. Istovetenje z realno osebo na višji ravni učlovečenosti, pa je najvišji smisel umetnosti - je realna možnost za učlovečenje človeka na višji ravni in popravljanje sveta.

 

Stvaritev, ki bo dolgo nežila in ostroumila.



Beseda predsednice Društva Jasa mag. Mateje Jamnik


DRUŠTVO JASA

Število ogledov (2320)

Tagi: