Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

Najdi

EKO TEDEN - pregled dejavnosti

22. 03. 2016 08:35:00


Za uvod v EKO teden bomo zavihali rokave na skupni spomladanski čistilni akciji Očistimo sosesko 2016, ki jo MO Novo mesto ob podpori Komunale Novo mesto organizira s krajevnimi skupnostmi. 



















VEČ INFORMACIJ:

 





Komunala bo v EKO tednu občane povabila na voden ogled Centralne čistilne naprave v Ločni in Zbirno-reciklažnega centra na Cikavi, poleg pravilnega ločevanja odpadkov pa bodo sodelavci Komunale odgovarjali na vprašanja glede zagotavljanja kakovosti pitne vode in razkazali procesno vodenje vodooskrbe iz nadzornega centra. 

Posebno doživetje v EKO tednu bo vožnja z Rudolfovim splavom, na katerem bodo sodelavci Zavoda za varstvo narave priredili predavanje o reki Krki in njenih posebnostih, s poudarkom na odseku skozi mesto in navezavo na značilno živalstvo (ribe, ptice in bober). Sodelavci Dolenjskega muzeja bodo med vožnjo s splavom predstavili, kakšno je bilo življenje ob reki Krki v minulih stoletjih in desetletjih. 

Dijaki Gimnazije Novo mesto, ki se v mednarodnem večdisciplinskem raziskovalnem programu First LEGO League urijo v raziskovanju, učenju, eksperimentiranju, skupinskem delu in podjetništvu, letos preučujejo Pot smeti. V EKO tednu bodo svoje rešitve, kako ljudi spodbuditi k pravilnemu ločevanju odpadkov, predstavili širši javnosti.

Zavod za gozdove bo organiziral voden ogled po Ragovem logu in predstavil različne vloge gozda (ekološka, socialna in proizvodna). 

Ves EKO teden bodo otroci v novomeški knjižnici lahko ustvarjali izdelke iz odpadnega materiala. Delavnice se bodo zaključile z odprtjem EKO točke in predstavitvijo pravilnega ločevanja odpadkov. 

Poudarek na EKO temah bo tudi na mini olimpijadi, ki jo bo za otroke novomeških vrtcev na stadionu Portoval organizirala Agencija za šport. Otroci bodo spoznavali olimpijske simbole in olimpijskega duha ter se ob pomoči atletov Atletskega kluba Krka preizkusili v zanimivih športnih vsebinah, prilagojenih njihovi starosti in zmogljivostim. 

Za dejavnosti v okviru EKO tedna bo vrata odprl tudi LokalPatriot, ki bo gostil tematski večer, na katerem bo Jamarski klub Novo mesto predstavil problematiko onesnaževanja krasa in okoljske dejavnosti jamarjev.

Galerija Simulaker bo gostila razstavo slovenskih oblikovalcev, ki ustvarjajo izdelke iz lesa.

KC Janeza Trdine pa bodo v sklopu gledališke predstave Primoža Suhodolčana Lipko in Košorok (SSG Trst) odprli EKO otok za obiskovalce. Pred predstavo se bodo otroci lahko pomerili v metanju odpadkov v koš in se udeležili vodenega ogleda zaodrja. 

Vzporedno z EKO tednom bo na Glavnem trgu potekal knjižni sejem, ki ga organizira Založba Goga. Na sejmu bodo posebej izpostavljene knjige s področja ekologije, v knjigarni Goga pa bodo potekali pogovorni literarni večeri z ekološko tematiko. Gostja pogovornega večera bo tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Vsi skupaj bomo lahko sedli tudi na kolo z Novomeško kolesarsko mrežo ali se sprehodili s Pohodniškim društvom Novo mesto.

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto (OZRK) bo v sklopu akcije Korakajmo z Zalo ves EKO teden zbiralo zamaške in papir. Pred Humanitarnim centrom OZRK Novo mesto na Ulici Slavka Gruma bo potekala Zelemenjava, na kateri si bomo lahko izmenjevali in podarjali sadike, semena, zelišča, domače čaje, marmelade … 

Poleg novomeške tržnice na Sokolski ulici deluje prodajalna in popravljalnica rabljenih stvari Reciklarna, ki jo vodi Društvo za spodbujanje kreativnih industrij Rokoroki, so.p. Ves EKO teden bodo v Reciklarni potekale ustvarjalne delavnice za šolarje. 

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela bo organiziralo ekološke delavnice za ranljive družbene skupine.

 

Tradicionalna prireditev ob dnevu Zemlje na Glavnem trgu, s katero se bo zaključil EKO teden, bo letos obogatena z Novomeško tržnico. Cilj Novomeške tržnice je podpreti lokalne pridelovalce ter osveščati o lokalni ponudbi in kakovosti domačih izdelkov. Novomeška tržnica na Glavnem trgu bo v sklopu EKO tedna že v dopoldanskem času poskrbela za raznovrstno ekološko ponudbo, v popoldanskem času pa bo potekalo druženje ob ekoloških kulinaričnih dobrotah. Projekt mestne tržnice na Glavnem trgu bo sicer potekal vsak petek od aprila do oktobra.

PRIDRUŽITE SE NAM ....

 

Število ogledov (3172)

Tagi: