Skoči do osrednje vsebine

Dolenjska ima srce

Najdi
Beseda predsednice Društva Jasa mag. Mateje Jamnik, 

ob začetku drugega kroga akcije Slovenija ima srce


Vsem skupaj najlepši pozdrav in zahvala, da ste si vzeli čas za to tvorno druženje.

S tem dogodkom začenjamo drugi krog izvajanja akcije Slovenija ima srce.

Bistvo akcije: pomagati otrokom, da se kot odrasli znajdejo na pravi strani življenja. Otroci so namreč danes, bolj kot kadarkoli v zgodovini, izpostavljeni močnim zunanjim vtisom. Dobičkonosno naravnana družba jih pripravlja predvsem za dobre potrošnike – stvarnost jih torej oddaljuje od smisla življenja.

Za oblikovanje življenjskega programa niso dovolj le nasveti otrokom. Otrok se, tako kot odrasli, spreminja skozi močna doživetja, čustvene in miselne procese. V tem pa je vloga umetnosti, prave umetnosti, in knjige, prave knjige, nenadomestljiva. Prava knjiga, ki je napisana s srcem in pametjo (simbolno: s krvjo) vzvalovi občutke otroka in zgodi se željeni proces preobrazbe. Kolikor močneje krvavi srce avtorja – toliko močneje utripa srce otroka. Knjige nekaterih naših avtorjev in odzivi otrok na njih pa potrjujejo, da Slovenija ima srce.

Zato se je Jasa osredotočila na pripravljanje posebnih knjig, kot najučinkovitejšega dejavnika učlovečenja. Živimo pa v preobilju pisane ponudbe knjig in vsega drugega, in ni dovolj izročiti knjižnemu trgu dobre knjige. Nanjo je treba neposredno opozoriti; še več, potrebno jo je zagotoviti po prijazni ceni ali brezplačno. A niti to ni povsem dovolj – otroke je treba spodbuditi k poglobljenemu branju.

Upoštevajoč vsa ta spoznanja, izvajamo akcijo Slovenija ima srce. Z močjo družbenih in gospodarskih subjektov, ki so ozavestili pomen dobre knjige pri krepitvi etične vitalnosti družbe, pripravljamo posebej poučne knjige, jih zagotavljamo brezplačno, otroke pa spodbujamo k poglobljenemu branju – z močjo risbe, slike, pisnega prispevka, izražajo otroci občutke in tako ponotranjijo dragocena sporočila knjige.

Pravilnost te formule je potrdil prvi krog akcije, posebej na območju Maribora – izvajali smo jo pod nazivom Maribor ima srce – knjigo uglašenega avtorskega dvojca, Neže Maurer in Aneja Sama, Nežno srce, je poglobljeno bralo 2114 mariborskih osnovnošolcev, razstava njihovih stvaritev v poslopju MOM pa je bila naravnost ganljiva.

Zato smo danes tukaj – nadaljujemo z brezplačnim zagotavljanjem posebej posrečene knjige-slikanice Prav je – ni prav, preverjenega avtorja za otroke Aneja Sama. Za tisk so jo priporočile najbolj pristojne osebe v državi: dolgoletni urednik otroških programov na nacionalni televiziji, pesnik Milan Dekleva, prvi strokovnjak filozofije za otroke, prof. dr. Marjan Šimenc ter nam dobro poznana humanitarka Anita Ogulin, ki 24 ur dnevno živi za ranljive otroke.

Vsem iskrena hvala – hvala še enkrat vsem vam in lepo doživetje v nadaljevanju tega druženja.

Mateja Jamnik